Trevlig dans- och cirkusstart på året och välkommen att starta vårterminen 2023! Våra dans-, cirkus-, akrobatik- och andra idrottsgrupper startar på olika verksamhetspunkter i Raseborg-området 9.1.2023. 

Vårens studentbrev har skickats till de e-postadresser som angetts vid anmälan. Om du inte har fått ett studentbrev, skicka ett meddelande till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Välkommen tillbaka Hurjis!

Hurja Piruettis Julsväng -evenemang ordnas på söndag 4.12.2022 på Tyckeriteatern (Kulturhuset Fokus, Dalgatan 4, Karis). En varmhjärtad tillställning är inplanerad med massor av dansuppvisningar och ett julcafé. Ungdomar och barn som dansar och utövar cirkus i Raseborgsområdet kommer att erövra scenen i tre olika föreställningarna kl 12:00, 14:00 och 16:00. Det finns olika grupper i varje föreställning.

Platsbiljetter säljs till föreställningarna. Priset på biljetterna är 10 € (vuxna, ungdomar, barn, seniorer). Spädbarn gratis. Biljetter kan köpas på Hurja Piruettis verksamhetspunkt i Karis (Centralgatan 86-88, 10300 Karis) mån-fre kl. 16–19. Betalning med kort, kontant och även med sport- och kultursedlar. Biljetter kan också köpas via tjänsten Netticket www.netticket.fi. Serviceavgifter tillkommer på biljetter köpta via Netticket. Biljetter släpps till försäljning från och med sön 13.11.2022.

Hurja Piruetti höstlov 17.-23.10.2022. Trevlig höstlov Hurjisar!

OKKA Stiftelsens Hållbar Framtids Faktor -pris tilldelas Västra-Nylands Dansinstitut Hurja Piruetti. Hittills har 119 skolor eller läroanstalter fått certifikatet. Mottagaren av priset hållbar framtidsfaktor valdes bland certifierade utbildningsinstitutioner. 

Stiftelsen för utbildning, fostran och utbildningsområden - Stiftelsen OKKA har tilldelat ett 5 000 euro erkännandepris "Hållbar framtids faktor" till Hurja Piruetti, Västra-Nylands Dansinstitut. Grunden för valet är läroverkets innovativa och djärva pedagogik, där konst, kreativitet, känslor och kroppslighet används som verktyg för att bygga en hållbar relation med världen. Hurja Piruetti har också skapat partnerskap som reformerar samhället och fört kraften och glädjen av konst och lärande till sin omgivning genom samarbetsprojekt och konstevenemang.

– Genom att tilldela Hurja Piruetti priset vill vi lyfta fram konstundervisningens betydelsefulla roll och möjligheter för att bygga en hållbar framtid, förklarar Tuija Mäntsälä, vice ordförande i OKKA-stiftelsens styrelse, som var ordförande för priskommittén.

OKKA-stiftelsen adminsitrerar och upprätthåller den rikstäckande certifieringen av läroanstalters hållbara utveckling. Priset överlämnades till Hurja Pirueti 6.10. vid OKKA-stiftelsens 25-årsjubileum i Helsingfors (Pikku-Finlandia)

Vilken typ av elever finns i din grupp?


"När du ser på ett barn annorlunda, ser du ett annat barn" Dr Stuart Shanker


Idag har vi deltagit i fortbildning för konst- och grundskollärare och fokuserat på fler diagnoser som spektrum av autism, t.ex. aspergers syndrom och intellektuell funktionsnedsättning. Under dagen samlade vi rörelseidéer och övningar ur perspektiv av specialinlärare i olika åldrar. Idag tog berättelserna oss också bort från verkligheten och föremålen inspirerar dig att röra på dig.


Arrangerad av Hurja Piruetti och Musiikkiopisto Arkipelag och finansierad av Utbildningsstyrelsen, startade idag den tredje utbildningen av fortbildningen "Elever med särskilda behov inom dans- och rörelsesundervisningen" i Karis. Speciallärarna Terhi Järnström och Sari Koponen föreläste idag, och Ulla Koho och Katja Köngäs inspirerade för att komma igång.


Hurja Marina stod för serveringen

Den här veckan har klasslärare, språklärare och Hurja Piruettis danslärare deltagit i Dansa språk! -workshoppar där de har fått prova på hur dans kan integreras i grundskolans språkundervisning.

Workshopparnas ledare doktorand Kaisa Korpinen (Turun yliopisto) och Janna Westerlund (Hurja Piruetti) delade erfarenheter av ämnesövergripande undervisning och mångprofessionellt samarbete i projektet ”Dansa språk!” samt presenterade ett videomaterial som skapats i projektet.

Videomaterialet erbjuder konkreta verktyg till en kroppslig och konstbaserad språkundervisning i grundskolans lägre årskurser och den finns på Konstuniversitets webbplats (https://sites.uniarts.fi/sv/web/ellaresearchproject/kieliä-tanssien-) som en del av forskningsprojektet ”Embodied Language Learning through the Arts” (ELLA).