Den här veckan har klasslärare, språklärare och Hurja Piruettis danslärare deltagit i Dansa språk! -workshoppar där de har fått prova på hur dans kan integreras i grundskolans språkundervisning.

Workshopparnas ledare doktorand Kaisa Korpinen (Turun yliopisto) och Janna Westerlund (Hurja Piruetti) delade erfarenheter av ämnesövergripande undervisning och mångprofessionellt samarbete i projektet ”Dansa språk!” samt presenterade ett videomaterial som skapats i projektet.

Videomaterialet erbjuder konkreta verktyg till en kroppslig och konstbaserad språkundervisning i grundskolans lägre årskurser och den finns på Konstuniversitets webbplats (https://sites.uniarts.fi/sv/web/ellaresearchproject/kieliä-tanssien-) som en del av forskningsprojektet ”Embodied Language Learning through the Arts” (ELLA).

Det finns makt i samarbete!

Idag (9 september 2022) testade vi, tillsammans med Raseborgs stadoch Konstuniversitetet, mötestekniken i nya Kulturhuset Fokus genom att tillsammans anordna seminariet Performing Arts Education Vision 2030. Deltagarna i seminariet föreställde sig och formade framtiden också fysiskt i kulturhusets lobby innan eftermiddagens informationsattacker. 

Seminariet genomfördes i samarbete med Hurja Piruetti, Raseborgs stad och Konstuniversitetet.

Vi tog emot certifikatet för Hållbar grundläggande konstundervisning 7.9.2022! De hållbara framtidsindikatorerna bedömer hur läroanstalten främjar framtidsinriktad och samhällsförnyande praxis i sin undervisning, verksamhetskultur och ledning. Utifrån slutsatserna bygger läroanstalten en utvecklingsplan åt sig själv. Tilldelningen av certifikatet baseras på en extern bedömning utförd av en revisor utbildad av Stiftelsen OKKA. Västra-Nylands dansinstitut Hurja Piruetti är den andra läroanstalten som ger grundläggande konstundervisning, efter Pirkan Opiston (medborgarinstitut), till vilken certifikat har beviljats.

"Som pionjär har Hurja Piruetti modigt tagit på sig en roll vilken andra läroanstalter som erbjuder grundläggande konstutbildning också kan anta", säger revisor Kaisa Lindström i sin feedback.

i organiserar en gratis Dansa språk! - workshop för lärare i september. Workshopen kommer att hållas onsdagen 21.9. klockan 13.30-15.00 i Hurja Piruettis lokaler i Karis på centralgatan 86-88. Workshoppen erbjuder konkreta verktyg till en kroppslig och konstbaserad språkundervisning i grundskolans lägre årskurser. Workshoppen passar klasslärare, språklärare, lärare inom småbarnspedagogik, danslärare och andra som är intresserad i ämnen. I bilden finns broschyren för workshoppen.
Anmäla dig till workshoppen via: https://uusi.tanssikoulut.fi/hurjapiruetti/fi/course/2127/ (Workshop för lärare).
 
Välkommen att prova på hur dans kan integreras i grundskolans språkundervisning!

Till minne av Johanna,

Vår dansarvän, mångårig styrelsemedlem i Hurja Piruetti, tidigare ordförande och vår respekterade kostymdesigner Johanna Lahtinen gick bort efter en kort och svår sjukdom den 22 juli 2022.

Johanna arbetade i Hurja Piruetti som medlem i styrelsen och som aktiv medlem i föreningen i mer än 20 år; först som en dansares mamma, senare som aktiv dansentusiast och kostymdesigner. Hon var också Hurja Piruettis första vuxna som fullföljde den fördjupade läroplanen för grundläggande konstutbildning.

Johanna, som arbetade i bakgrunden till många av våra föreställningar, var en passionerad dans entusiast med ett brett utbud av konst och kultur, en förespråkare för rättvisa och en viktig mentor för institutets verksamhet under decennierna.

Bland oss var Johanna också en respekterad lärarkollega och en konstnärssjäl. Kreativiteten var synlig i henness visuella färdigheter och pedantiska förhållningssätt i arbetet med att stödja dansarna och även lärarna utöver kostymdesign.

Dagsjobbet som lektor i visuella ämnen på Salo yrkesskola och verksamheten i olika satsningar och projekt framhävde hennes nyfikna och modiga väsen vilket alltid uppmuntrande hennes medsystrar. Spåret av hennes verk hör till Hurja Piruettis historia.

 

Johanna utstrålade glädje och energi omkring sig , men aldrig utan att glömma hennes mångsidighet och kvickhet.


Johanna saknas av ett stort gäng dansvänner.

Vi välkomnar nya och gamla hurjisar att starta höstterminen 15.08.2022 på alla våra verksamhetspunkter.

 

Det finns dans- och cirkuskonstkurser för elever i olika åldrar och kompetensnivåer. Vill du dansa, röra dig och utöva cirkus för ditt eget nöjes skull, eller vill du ägna dig åt något mer målinriktat?

 

Kom och lär känna vår verksamhet vid höstterminens start. Nya elver kan prova gratis.

 

Vi erbjuder grundläggande konstutbildning inom dans- och cirkuskonst. Om du är osäker på vilka klasser/nivåer som passar dig, skicka ett meddelande till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


Anmälan och kursval på https://uusi.tanssikoulut.fi/hurjapiruetti/fi

 

Kom, prova och hurra med oss!